Nieuwsbrief maart 2017

10 minuten…..just do it!

Weg met de winterdip en voorjaarsmoeheid, hallo beweging en fitheid!

Etalagebenen

Behandeling etalagebenen vergoed vanuit basisverzekering

Vanaf januari wordt de behandeling voor etalagebenen vanuit de basisverzekering vergoed. Het netwerk ClaudicatioNet heeft dit voor elkaar gekregen. Onze therapeut Ralf Willemsen is hierbij aangesloten.

Tevreden? Deel het met anderen

Ervaring is de beste leermeester, zo luidt het spreekwoord. En daarom zijn wij als therapeuten benieuwd naar uw mening over ons.

Maren Lemmens

‘Dry Needling; pijnlijk of niet, het is het waard’

‘Geheel pijnvrij, mijn rug voelt soepeler en meer ontspannen’, dit zijn reacties van patiënten die Dry Needling hebben ervaren. Onze therapeute Maren Lemmens is hierin gespecialiseerd.

Schouder

Schouderklachten?

Nieuwsgierig hoe spieren, botten en zenuwen in uw schouder werken? Wij laten het u graag zien

Wist u dat

  • Het in maart 5 jaar geleden is dat Niña en Els zijn ingetreden in de maatschap bij Paul Göttgens?
  • Op 8 mei de praktijk 39 jaar bestaat?
  • Het op 22 mei 5 jaar geleden is dat we verhuisd zijn naar het pand waar we nu nog altijd met veel plezier werken?
  • Op woensdagochtend van 9u tot 10u een nieuwe Perfect Pilates groep is gestart?
  • Er in de avonduren nog vrije plekken bij de Fysio Fitness zijn?
  • Wij als enige praktijk in Sittard de Zit met pit licentie hebben en met dit programma starten op een basisschool?
  • Op woensdag en vrijdagmiddag in onze praktijk Fitkids wordt gegeven aan kinderen die om welke reden dan ook niet goed meekomen bij een reguliere sportclub?
  • Niña recent met de kinderartsen van het Zuyderland ziekenhuis om tafel heeft gezeten om de samenwerking nog beter te laten verlopen? Hier hebben u en uw kind profijt van.
  • Het hooikoortsseizoen voor velen weer is begonnen en wij u met Medical Taping wat verlichting kunnen bieden?
  • Niña en Lotte in januari ook weer een jaartje ouder zijn geworden? En we op 27 maart de verjaardag van Maureen vieren?

10 minuten…..just do it!

Lichamelijke activiteitJust do it, aldus de slogan van Nike. En niets is minder waar; bewegen is gewoon doen. Zeker als je daardoor beter slaapt, minder stress hebt en de kans op diabetes afneemt. Dus: neem afscheid van de winterdip, voorkom de voorjaarsmoeheid en start vandaag nog met bewegen!

Want zelfs 10 minuten bewegen biedt al veel voordelen, iets wat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Behalve die betere nachtrust zorgt bewegen voor een verminderde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, depressie en gewrichts- en rugpijn. Onderstaande poster geeft op een beknopte wijze weer hoe u kunt bewegen en welke risico’s op aandoeningen u hiermee vermindert. Uiteraard kunt u voor vragen over dit onderwerp ook altijd contact opnemen met één van onze therapeuten of meedoen met één van onze beweeglessen. U kunt natuurlijk ook eens binnenlopen, dan heeft u die beweging in ieder geval al gehad.

Lichamelijke activiteit

Behandeling etalagebenen vergoed vanuit basisverzekering

Etalagebenen

Goed nieuws: de behandeling voor ‘etalagebenen’, ook wel claudicatio intermittens genoemd, wordt sinds januari 2017 vergoed vanuit de basisverzekering. In de media is hier al veel over te doen geweest, dus wellicht heeft u al het een en ander gehoord.

Vergoeding vanuit de basisverzekering houdt in dat u 37 behandelingen vergoed krijgt, zonder dat u daarvoor een aanvullende verzekering nodig heeft. Wat u wel nodig heeft, is een verwijzing van de specialist en moet uw behandelend fysiotherapeut aangesloten zijn bij claudicationet; een netwerk van fysiotherapeuten met een uitgebreide kennis van claudicatio.  Bij ons in de praktijk is  Ralf Willemsen, specialist op het gebied van claudicatio intermittens en verzorgt hij  looptherapie op basis van een speciaal voor u samengesteld trainingsschema. Wilt u meer informatie omtrent claudicatio of heeft u vragen hierover, dan horen wij dat graag.

Etalagebenen krant

Tevreden? Deel het met anderen

Ervaringen van anderen zijn vaak leidend bij het kiezen voor een zorgverlener. We willen tenslotte allemaal weten wie de beste is, het vriendelijkste is, de beste bereikbaarheid heeft of wellicht de ruimste openingstijden heeft. Via ZorgkaartNederland.nl kan iedereen zijn of haar ervaringen en waardering delen. En dit kan ook voor onze praktijk.

 Het helpt als zoveel mogelijk mensen hun waardering en ervaringen delen, omdat u dan uiteindelijk zorgverleners op verschillende gebieden met elkaar kunt vergelijken en daarmee bepaalt welke zorgverlener het beste aan uw wensen voldoet. Tegelijkertijd  is uw waardering en ervaring op ZorgkaartNederland.nl een middel waarmee wij zien wat volgens u goed gaat en wat beter kan.  Daarom willen wij u vragen via onderstaande link uw mening te geven over onze praktijk en therapeuten. Ook kunt u via deze link andere zorgverleners, artsen en bijvoorbeeld paramedici terugvinden.

https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/fysiotherapiepraktijk-fysiotherapie-gottgens-kienhuis-pfennings-sittard-198140

 

‘Dry Needling; pijnlijk of niet, het is het waard’

Maren Lemmens

‘Dry Needling; pijnlijk of niet, het is het waard’

“Doet het pijn?” Dat is een  veelgestelde vraag met betrekking tot Dry Needling. Helaas kan hier geen eenduidig antwoord op gegeven worden, omdat iedereen de behandeling anders ervaart. De een vindt het verschrikkelijk, terwijl de ander zegt: het valt reuze mee. Over één ding zijn patiënten het wel met elkaar eens: het is de pijn, erg of niet, meer dan waard. Onze therapeute Maren Lemmens vertelt u hier graag meer over.

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het is een techniek waarbij een dun naaldje gebruikt wordt om lokaal aangespannen spiervezels (triggerpunten) te helpen ontspannen. Deze punten kunnen zich overal in uw lichaam bevinden en u kunt ze herkennen aan de (forse) pijn die u ervaart als u erop duwt. Meestal straalt deze pijn nog een beetje uit, soms naar plekken die u misschien niet zou verwachten. Een triggerpunt op het schouderblad kan bijvoorbeeld ook een pijnsensatie in de onderarm of pols veroorzaken en een triggerpunt in de schouder kan in de middelvinger gevoeld worden.

Groter geheel

Triggerpunten zijn meer dan alleen een bron van zeurende pijn, ze kunnen namelijk ook de normale spierbalans in uw lichaam verstoren. Op deze manier kunnen ze bijkomende klachten veroorzaken. Dry needling staat daarom nooit als behandeling op zich, maar past altijd binnen een groter geheel. Dit betekent dat de techniek bij veel soorten klachten toegepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan nek- of schouderklachten (met al dan niet uitstraling in de arm), rugklachten (met al dan niet uitstraling in bil/ been) en sportgerelateerde klachten (zoals bijvoorbeeld ongemakken bij het hardlopen).

Herhalen

Als ik verwacht dat Dry needling u niet zal helpen, zal ik het ook niet toepassen. Is de kans groot dat het bijdraagt aan herstel, dan zal ik het zeker voorstellen. En meestal kunnen we al na één behandeling bepalen of Dry needling wel of niet helpt. Als het effect heeft, dan kan het nodig zijn dat we de behandeling nog één of meerdere keren moeten herhalen. Als het niet helpt, zal dit de klacht in ieder geval niet verergeren. Dus: baat het niet, schaadt het niet.

Ervaringen Dry needling

Een aantal patiënten wil op ons verzoek hun ervaringen met Dryneedling met u delen:

Ehlen (schouderklacht met uitstraling naar nek en arm)
“Na enkele behandelingen met Dryneedling voelden mijn spieren ontspannen en soepel aan. Het voelde alsof mijn spieren weer ruimte hadden gekregen. Ik kan mijn schouder nu weer pijnloos bewegen.”

Broekes (rugpijn, laag/ midden)
“Tijdens de behandeling werd de pijn draagzaam en voelde de rug al soepeler aan. Na 1-2 dagen was de pijn drastisch minder en trad er verlichting op. Geweldig!”

Bominaar (rugpijn, hoog/ midden)
“Binnen enkele dagen na de behandeling was ik geheel pijnvrij.”

Janssen (knieklacht t.g.v. verminderde beweeglijkheid kuitbeen)
“De spieren rondom mijn kuitbeen zijn duidelijk losser geworden na een aantal behandelingen met Dryneedling.”

*De reacties zijn geplaatst met schriftelijke toestemming van de betrokkenen

Schouderklachten?

SchouderHeeft u schouderklachten of heeft u altijd al eens willen weten hoe een schouder er van binnen uitziet en beweegt? Onderstaand filmpje geeft een hele mooie weergave van de anatomie van het schoudergewricht. Middels een duidelijke uitleg is het voor iedereen te begrijpen en interessant om eens te zien. 

https://www.facebook.com/fysiotherapeut/videos/838639486175987/

Fysiotherapie Gottgens Kienhuis Pfennings
Fysiotherapie GKP - Behandelkamer

Wilt u meer weten?

Als u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen heeft, aarzel dan niet deze aan ons te stellen. Ook als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

046 - 45 212 10

www.fysio-gkp.nl