Nieuwsbrief juli 2020

Tijd voor bewegen

Tijd voor beweging

Meer dan de helft van het jaar is alweer voorbij. Door de coronapandemie lijkt het nog sneller voorbijgevlogen dan andere jaren. Alsof we zomaar een maandje of drie hebben overgeslagen. Uit de winter geplukt en in de zomervakantie neergezet. Wat heeft dat met ons lichaam gedaan?

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie

Niña heeft het afgelopen (school)jaar weer eens hard haar best gedaan en als resultaat is fysiotherapie GKP een specialisatie rijker: kinderbekkenfysiotherapie. Maar wat is dat nou, dat kinderbekkenfysiotherapie? En wanneer heeft uw kind het nodig?

Verbouwing

Nieuwtje van het kwartaal

U hebt het vast alweer gehoord. Het geboor, gehamer en gezaag. De geluiden van een uitbreiding van onze praktijk. Wat komt erbij en wat betekent dit voor u?

Logopedie Toon

Logopedie TOON

Dat ook logopedie deel uitmaakt van ons multidisciplinaire team is al lang en breed bekend. Onlangs is er echter een wijziging doorgevoerd in de logopediepraktijk en die nemen we hieronder graag even met u door. Ook frissen we graag uw geheugen op over met welke klachten of problemen u bij de logopedie terecht kunt.

Lachen

Mens sana in corpere sano

Ofwel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Na de vreemde en soms vervelende maanden die we achter de rug hebben – en die mogelijk nog gaan volgen – is het lachen u misschien vergaan. En dat terwijl lachen zo belangrijk is op weg naar welk herstel dan ook.

Wist u dat

 • Niña op 11 mei bevallen is van haar lieve zoon Jepp?
 • Danique nog tot eind augustus ons team blijft versterken?
 • We vanaf eind augustus onze nieuwe stagiair Lars mogen verwelkomen?
 • Dat er nog plekjes vrij zijn in de pilatesgroepen van maandag van 9.00-10.00 uur en van 19.00-20.00 uur?
 • Dat alle oefengroepen deze vakantie gewoon doorgaan, omdat we door Covid-19 al veel te lang hebben stilgelegen?
 • Dat we vanaf maandag een extra toilet in de praktijk hebben? U vindt ‘m in de grote pilates- en kinderruimte en hij zal dus vooral voor deze doelgroepen handig zijn.
 • Dat wij u dankbaar zijn dat u de Covid-19-maatregelen zo goed in acht neemt door niet te vroeg te komen, afstand te bewaren in onze praktijk, uw handen consequent te desinfecteren en niet te komen bij verkoudheidsklachten en/of koorts?

Tijd voor beweging

Tijd voor bewegenMeer dan de helft van het jaar is alweer voorbij. Door de coronapandemie lijkt het nog sneller voorbijgevlogen dan andere jaren. Alsof we zomaar een maandje of drie hebben overgeslagen. Uit de winter geplukt en in de zomervakantie neergezet. Wat heeft dat met ons lichaam gedaan?

 

Fysiek rustige weken

De coronapandemie heeft er even goed ingehakt. Veel gaat ondertussen weer (bijna) als vanouds, maar lange tijd heeft van alles stilgelegen. Zo was niet alleen de fysiotherapie een tijdje niet fysiek toegankelijk, ook waren sportscholen en -verenigingen dicht en werkte u misschien wel vanuit huis. Op een niet-instelbare, oncomfortabele stoel aan een niet-instelbaar bureau. Dat kan niet anders dan een uitwerking hebben op uw lichaam.

 

Wat nu?

Zoals velen al weten, is het sinds mei weer mogelijk in levenden lijve bij de therapeut op bezoek te gaan. De sportscholen zijn sinds juli weer open en alle sporten zijn nu in meer of mindere mate weer normaal uit te voeren. De sportliefhebbers onder jullie weten dat allang en zijn al een maand weer hard aan de slag. Zit u in een risicogroep of ziet u sporten eerder als een noodzakelijk kwaad, dan hebt u de draad wellicht nog niet zo enthousiast weer opgepakt. Of misschien bent u door de lange tijd van relatieve fysieke inactiviteit ook wel wat bang om er ineens weer vol tegenaan te gaan. Welke reden u er ook voor heeft om momenteel niet te sporten, we herinneren u er graag nog eens aan waarom sporten zo belangrijk is en waarom u dus beter vandaag dan morgen kunt starten.

 

Het belang van lichaamsbeweging

Bewegen is goed, dat hoort u niet voor niets overal om u heen. Regelmatig bewegen brengt uw hart en bloedvaten in een betere conditie, uw bloeddruk en cholesterolgehalte worden lager. Uw spijsvertering gaat beter werken en de kans op overgewicht wordt kleiner. U krijgt meer energie en kunt makkelijker ontspannen. Ook geestelijk heeft bewegen een goede uitwerking: u kunt sneller informatie verwerken, uw geheugen wordt beter, u kunt zich beter concentreren en u zit lekkerder in uw vel. Zowel fysiek als mentaal bent u beter bestand tegen stress. En als dat u niet overtuigt om de boel weer op te starten (of juist eindelijk eens op te pakken): bewegen heeft een positief effect op uw afweersysteem! Dat betekent dat uw lichaam zich veel beter kan verdedigen tegen virussen en infecties. Mocht het niet lukken corona buiten de deur te houden, dan zet uw lichaam in ieder geval een tandje bij in het gevecht tegen het virus.

 

Hoe pak ik mijn beweging weer op?

Bewegen is dus belangrijk. In deze tijden misschien wel dubbel zo belangrijk. Vakantie is geen excuus, maar net een reden om weer te beginnen. Oppakken is simpel: begin. Doe het voorzichtig en langzaam als uw situatie dat vereist, maar begin.

Dus schrijf u (weer) in bij een sportschool of een sportvereniging. Trek de hardloopschoenen (weer) aan en begin, ook al draait u na een kilometer weer om. Leen de hond van de buren en ga voor een lange wandeling (mag ook zonder hond). Ga zwemmen, fietsen, te voet boodschappen doen in het volgende dorp. En onthoud: iets is beter dan niets. Mocht u onverhoopt een blessure oplopen tijdens uw opbouw of wilt u graag beweegadvies op maat ontvangen, dan staat het team van Fysiotherapie GKP zoals altijd gewoon voor u klaar. Succes en indien nodig: tot snel!

Kinderbekkenfysiotherapie

KinderbekkenfysiotherapieNiña heeft het afgelopen (school)jaar weer eens hard haar best gedaan en als resultaat is fysiotherapie GKP een specialisatie rijker: kinderbekkenfysiotherapie. Maar wat is dat nou, dat kinderbekkenfysiotherapie? En wanneer heeft uw kind het nodig?

 

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?

Kinderbekkenfysiotherapie is een bijzondere aanvulling op het diploma kinderfysiotherapeut. De naam zegt eigenlijk al precies wat het inhoudt: de kinderbekkenfysiotherapeut (KBF) houdt zich bezig met klachten in de bekkenregio bij kinderen. Een van de bekendste problemen in deze regio is zindelijkheid, of eerder het gebrek daaraan. Heeft uw kind problemen bij het plassen of ontlasten, dan bent u bij de KBF aan het juiste adres.

 

Welke klachten?

Kinderen worden, als ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn, meestal vanzelf zindelijk.  Soms gaat het echter niet zonder slag of stoot en gaat het probleem verder dan regelmatig een natte of bruine onderbroek. In die gevallen is het aanbevolen een KBF in te schakelen.

Stel bijvoorbeeld dat uw kind de ontlasting ophoudt zonder daar erg in te hebben. Dat kan leiden tot obstipatie en dus tot buikpijn. Hoe langer het kind de ontlasting ophoudt, hoe harder de ontlasting, hoe moeilijker het wordt om de ontlasting te lozen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat uw kind daardoor bang wordt om op het potje of op het toilet te gaan, iets dat het probleem alleen maar erger maakt. Genoeg reden dus om de KBF te bezoeken. Maar niet alleen bij deze klachten. Denk er ook eens aan bij problemen als bedplassen, broekpoepen of blaasontsteking.

 

Waaruit bestaat de behandeling?

Allereerst krijgt u de vraag om samen met uw kind een mictiedagboekje bij te houden. Dat is een dagboekje waarin u noteert wanneer en hoeveel uw kind drinkt en hoe vaak en hoeveel uw kind plast. Dat is voor thuis. Op de praktijk wordt – uiteraard spelenderwijs – gewerkt aan de veroorzakers van de klachten, zoals bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren.

De bekkenbodemspieren spelen een centrale rol bij plassen en ontlasten en dus ook in de behandeling door de KBF. Deze spieren zijn normaal in ontspannen toestand en spannen pas aan wanneer plas of ontlasting moet worden opgehouden. Op het moment dat het kind op het potje of het toilet gaat zitten, dienen deze spieren zich weer te ontspannen, zodat de behoefte kan worden gedaan. Bij kinderen met problemen in de bekkenregio werken deze spieren vaak niet op de juiste manier. Het kan zijn dat de spieren te gespannen blijven, maar het kan ook zo zijn dat de spieren juist niet actief genoeg zijn. De behandeling is er dan ook op gericht uw kind te leren om zijn of haar bekkenbodemspieren bewust en actief te gebruiken, zodat het de controle over zijn blaas en darmen (terug)krijgt. Ook komen toilethouding en toiletgedrag aan bod, dus in welke houding het best geplast of ontlast kan worden en op welke momenten het kind het best op het potje of naar het toilet kan gaan. Daarnaast hebben ook buikspieroefeningen een plekje in het behandeltraject. Uzelf, als ouder, krijgt tips en adviezen over hoe u het beste met de problemen kunt omgaan en hoe u thuis met uw kind kunt oefenen.

 

Vergoeding en afspraak

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering heeft ieder kind recht op 18 behandelingen fysiotherapie, dit omvat ook behandelingen kinderbekkenfysiotherapie. Een verwijzing hebt u niet nodig.

Herkent u de problemen van uw kind in bovenstaand verhaal? Maak dan eens een afspraak met Niña om een en ander te bespreken. Indien zij denkt dat u toch beter naar een huisarts kunt gaan, dan zal zij dit tijdens de intake aangeven. Ook als blijkt dat een afspraak bij de urologie nodig is, bijvoorbeeld om een onderzoek te laten doen dat in de praktijk niet mogelijk is, zal ze dat met u bespreken.

Nieuwtje van het kwartaal

U hebt het vast alweer gehoord. Het geboor, gehamer en gezaag. De geluiden van een uitbreiding van onze praktijk. Wat komt erbij en wat betekent dit voor u?

Wat houdt de verbouwing in?

Laten we starten met het ongemak dat het u oplevert: behalve het feit dat af en toe uw gehoor op de proef wordt gesteld, helemaal geen! De verbouwing vindt namelijk plaats in de garage die aan de achterkant van de praktijk vastzit. In deze garage worden drie gloednieuwe behandelkamers gerealiseerd. De toegang naar die kamers kunt u uiteindelijk vinden via de (nog te realiseren) gang tegenover behandelkamer 5, dus tegenover de kamer van de psychologie.

Wat komt erbij?

Drie gloednieuwe kamers, dat klinkt als een grote uitbreiding in disciplines. Toch valt dat nog wel mee. Het zal u namelijk vast niet zijn ontgaan dat bij alle vorige teamuitbreidingen niet altijd nieuwe kamers zijn bijgebouwd. Daardoor kan het tegenwoordig af en toe wat krap zijn in de praktijk. Om die reden zal logopedie TOON  samen met de (kinder)ergotherapeute Nadieh één van de nieuwe kamers in gebruik nemen. De tweede kamer gaat het gezelschap van een osteopaat genieten. Wat osteopathie precies is en wie ons team komt versterken? Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.

Kamer drie

Wie heeft opgelet, denkt nu: en wat dan met die derde kamer? Wie gaat die gebruiken? Dat is voor u een vraag, voor ons een nog groter mysterie. Zodra we een gepaste invulling gevonden hebben, laten we het u weten.

 

Verbouwing

Logopedie TOON

Logopedie Toon

Dat ook logopedie deel uitmaakt van ons multidisciplinaire team is al lang en breed bekend. Onlangs is er echter een wijziging doorgevoerd in de logopediepraktijk en die nemen we hieronder graag even met u door. Ook frissen we graag uw geheugen op over met welke klachten of problemen u bij de logopedie terecht kunt.

 

Maatschap

Sinds 1 januari 2020 is Logopedie TOON een maatschap. Waar Lotte Gijsen het team voorheen alleen aanstuurde, doet ze dit nu samen met twee maten: Anouk Schrijnemaekers-Bovens en Simone Ramakers-Wijnsema. Met deze nieuwe constructie kunnen ze u nóg beter van dienst zijn.

De maatschap Logopedie Toon is actief in Sittard-Geleen, Kerkrade en Maastricht en biedt logopedisch advies, onderzoek en behandeling. De logopedisten werken samen met onder andere (huis)artsen en tandartsen, orthodontisten, leerkrachten en interne begeleiders. Ze maken deel uit van meerdere kinderteams en hebben samenwerkingsverbanden met uiteenlopende zorgpartijen.

Welke klachten?

Logopedie TOON richt zich op vier doelgroepen, namelijk ‘baby’s en jonge kinderen’, ‘kinderen’, ‘volwassenen’ en ‘ouderen’. De logopedist kan u bij veel klachten en problemen helpen, maar misschien is het voor u niet helemaal duidelijk bij welke. Bekijk daarom eens de voorbeelden hieronder. Wellicht herkent u uw eigen probleem of dat van uw kind, vader of moeder erin. Kunt u één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden, maak dan zeker eens een afspraak met een logopedist.

 • Baby’s en jonge kinderen: Kost het uw baby veel moeite om te drinken uit de fles/ borst? Heeft uw peuter problemen met kauwen? Heeft uw kind moeite met het maken van oogcontact, beurtgedrag en het reageren op zijn/ haar naam?
 • Kinderen: Is uw kind moeilijk verstaanbaar? Hebt u het idee dat uw kind niet altijd alles begrijpt? Kan uw kind nog niet zo’n lange zinnen formuleren? Heeft uw kind moeite met lezen en spellen? Zegt de orthodontist dat uw kind naar de logopedie moet omdat hij/zij verkeerd slikt of spreekt waardoor het beugeltraject wordt gehinderd?
 • Volwassenen: Bent u moeilijk verstaanbaar? Komt u moeilijk uit uw woorden? Bent u snel hees?
 • Ouderen: Hebt u problemen met de uitspraak? Vindt u het lastig om de juiste woorden te vinden? Vindt u het soms lastig om een gesprek te volgen waar dit vroeger geen probleem was? Verslikt u zich regelmatig?

Herkent u bovenstaande problemen niet, maar hebt u wel een klacht waarvan u denkt dat het in het straatje van de logopedist past? Neem dan contact op met Logopedie TOON, hun gegevens vindt u onderaan dit artikel.

Specialisaties

Ook bij Logopedie TOON zijn er door de jaren heen heel wat specialisaties bijgekomen. Voor de volledigheid geven we u hieronder een opsomming van alle gebieden waarin de praktijk actief is:

 • Spraak- en/of taalontwikkeling (o.a. fonologie, meertaligheid, schisis, verbale ontwikkelingsdyspraxie)
 • Mondgedrag (o.a. oromyofunctionele therapie)
 • Stem (o.a. larynxmanipulatie)
 • Preverbale logopedie (vroegbehandeling, eet- en drinkproblematiek)
 • Logopedie bij psychische stoornissen en gedragsstoornissen (o.a. autisme, ADHD)
 • Lees- en spellingsproblemen
 • Neurologische aandoeningen

Bij alle specialisaties wordt hetzelfde doel nagestreefd, namelijk optimale deelname aan het dagelijks leven.

Meer weten?
Neem voor meer informatie een kijkje op website www.logopedietoon.nl of op de facebook-pagina www.facebook.com/LogopedieTOON. Hebt u nog vragen of wilt u graag kennismaken met de logopedisten? Neem dan contact op via 085-0290269 of stuur een e-mail naar info@logopedietoon.nl.

 

Mens sana in corpere sano

Ofwel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Na de vreemde en soms vervelende maanden die we achter de rug hebben – en die mogelijk nog gaan volgen – is het lachen u misschien vergaan. En dat terwijl lachen zo belangrijk is op weg naar welk herstel dan ook.

De effecten van lachen

We hadden het hierboven over het belang van bewegen, maar vergeet niet hoe krachtig onze geest is. En toevallig is er geen gemakkelijkere, goedkopere en leukere manier om ons lichaam en onze geest een boost te geven dan door te lachen.

Wat doet dat lachen dan met ons? Simpel. Door de hormonen die vrijkomen tijdens het lachen, zoals endorfine, dopamine en serotonine, gaan we ons gelukkiger voelen. Maar dat is nog lang niet alles. Lachen maakt ons beter bestand tegen stress en versterkt ons immuunsysteem. Het bevordert de afvoer van cholesterol en verkleint het risico op een hartinfarct. Het beschermt tegen allergieën en verlicht bestaande allergieën. Omdat het middenrif bij elke lach een intensieve massage ondergaat, wordt ook de spijsvertering bevorderd. We gaan dieper ademen en we laten gespannen spieren los. We worden vrolijker, tevredener, creatiever, spontaner en kunnen ook nog eens beter problemen oplossen.

Een hele lijst al. En dankzij de gelotologie, de wetenschap van het lachen, zouden we deze opsomming nog veel langer kunnen maken.

Hoe lachen?

Heel fijn, die positieve effecten van lachen. Maar soms valt er gewoon niet zoveel te lachen, wat dan? De eerste stap kan dan zijn om de juiste situaties op te zoeken: spreek meer af met vrienden (met anderhalve meter afstand natuurlijk), kijk een comedyshow of lees een moppenboek. Verlies uzelf in de herinnering van die enorme lachbui een jaar geleden. Probeer de situatie weer voor u te zien en lach hardop mee. Misschien komt u zo al een hee 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@fysiogkp.nl to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.