Nieuwsbrief juli 2019

Samenwerking

Kindercoaching en Diëtetiek

In onze vorige nieuwsbrief las u alles over Mondzorg Maud, een nieuwe discipline binnen de praktijk. Ondertussen zijn er echter nog twee andere disciplines toegevoegd aan ons team: Gezinspraktijk Zentastisch, verzorgd door Chantal Drummen, en Diëtistenpraktijk Lieke, verzorgd door Lieke Sangers. Ze vertellen u hieronder graag wat meer over hun praktijk.

Samen staan we sterk

De maanden zijn omgevlogen, voor Niña misschien nog wel sneller dan voor ons. Maar het is zover: Niña is terug van haar wereldreis en ons team is weer compleet. Wat betekent dit voor de kinderfysiotherapie binnen onze praktijk?

Beweeggroepen

Beweeggroepen

Weer of geen weer: de vakanties komen er aan. Of u nu wilt weten wanneer uw oefengroep ‘vakantie heeft’, of juist wilt starten met een oefengroep om in zomervorm te komen, u leest er hieronder meer over.

Multidisciplinariteit

Multidisciplinariteit ten top

Vragende mensen kunnen geholpen worden, maar wat als het een kind betreft dat niet weet dat het hulp nodig heeft?

Artrose

Artrose

Artrose, bij velen beter bekend als gewrichtsslijtage, is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij ouderen. Maar wat is het nou precies? En wat kunnen wij voor u betekenen?

Wist u dat

 • Wij enorm trots zijn dat ons team zo gegroeid is de afgelopen zeven jaar?
 • Els al mooie resultaten behaald heeft met haar litteken therapie?
 • Maren geslaagd is voor haar master in het vertalen.
 • Ralf zijn “grote vakantie” er al op heeft zitten?
 • Els over 2 weken vakantie heeft?
 • Wij de gehele zomerperiode gewoon geopend zijn op de tijden zoals u dat van ons gewend bent?
 • Het hooikoorts-seizoen erg lang duurt dit jaar en wij u hiervoor nog steeds kunnen tapen?
 • Niña vanaf september start met de opleiding tot kinderbekkenfysiotherapeut?

Kindercoaching en Diëtetiek

SamenwerkingIn onze vorige nieuwsbrief las u alles over Mondzorg Maud, een nieuwe discipline binnen de praktijk. Ondertussen zijn er echter nog twee andere disciplines toegevoegd aan ons team: Gezinspraktijk Zentastisch, verzorgd door Chantal Drummen, en Diëtistenpraktijk Lieke, verzorgd door Lieke Sangers. Ze vertellen u hieronder graag wat meer over hun praktijk.

Gezinspraktijk Zentastisch

Ik ben Chantal Drummen-Calis, getrouwd, moeder van 2 jonge jongens, een zus, een tante, een dochter, een vriendin, een buur EN coach en trainer. Ik weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om je gezond staande te houden tussen het drukke en snelle leven in de maatschappij. Om zowel voor jezelf als voor een ander te zorgen. Ik zie niet alleen ouders maar ook kinderen al op jonge leeftijd daarmee worstelen. Daarom ben ik ‘Gezinspraktijk Zentastisch’ gestart.

Coaching

Een gezond en gebalanceerd leven, wie wil dat niet? In de praktijk blijkt dat niet altijd even makkelijk. Er komt altijd wel iets op je pad waardoor je uit balans kan raken; een levensles. Dit geldt ook voor kinderen. Ik wil kinderen leren omgaan met deze hobbels of levenslessen met behulp van hun eigen kracht en kwaliteiten, zodat ze deze kracht en kwaliteiten kunnen meenemen naar de volgende hobbel of levensles. Daarom vind ik het belangrijk om naast de levensles ook te werken aan het zelfvertrouwen voor meer veerkracht. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs, zoals tekenen, schilderen, rollenspel, spelletjes en kleien. Kinderen moeten namelijk al zoveel!

Zenfulkids

Een gezond en gebalanceerd leven helpt vaak bij een gelukkiger gevoel. Daarom geef ik ook een op Mindfulness gebaseerde indoorcursus voor kinderen: ‘Zenfulkids’. Hierbij probeer ik kinderen bewust te maken van signalen die hun lichaam aangeeft, zoals grenzen, maar kijken we ook naar verschillende emoties en hoe hiermee om te gaan. Tegelijkertijd oefenen we af toe even een pauze te nemen en bouwen we aan zelfvertrouwen.

Mind-Walk voor kinderen

Omdat niet alle kinderen binnen willen zitten en liever (buiten) bewegen, bied ik ook ‘Mind-Walk voor kinderen’ aan. Hierbij gaan we mindful wandelen in het bos en werken we spelenderwijs aan een stukje onthaasting en ruimte in het hoofd. Alleen het feit al dat je in het bos wandelt, heeft een positief effect op je lichaam en geest.

Mind-Walk voor volwassenen

Maar als volwassene kun je zelf vaak ook ruimte in het hoofd gebruiken, een stukje rust, ont-moeten. Daarom geef ik ook ‘Mind-Walk voor volwassenen’. Even tijd voor jezelf, een cadeautje aan jezelf. Wandel jezelf in balans!

Heb je interesse in een ontmoetingsgesprek voor jou en/of je kind? Of wil je meer weten over een van de cursussen, zoals bijvoorbeeld startdata, neem dan vrijblijvend contact met mij op via e-mail info@gezinspraktijkzentastisch.nl, telefonisch op 06-47874346 of neem een kijkje op mijn website: www.gezinspraktijkzentastisch.nl.

 

 

Diëtistenpraktijk Lieke

Ik ben Lieke Sangers en ik woon samen in Echt, met een van origine Sittardenaar. In 2017 heb ik mijn eigen praktijk opgestart: Diëtistenpraktijk Lieke. Begin 2019 heb ik een nieuwe locatie geopend in het gebouw van Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings, iets waar ik erg trots op ben.

Maatwerk en aandacht

Een van de mooiste dingen aan ons vak is toch wel dat er zoveel te vertellen valt over voeding. Iedereen heeft hierover een andere mening: de buurvrouw, de collega en de hippe voedingsgoeroe. Het belangrijkste is echter om te streven naar een voedingspatroon dat bij u past. Wij geloven niet in een ‘one-size-fits-all-dieet’. Wij zijn er om samen met u te onderzoeken wat u wilt bereiken, welk voedingspatroon bij u past en natuurlijk ook om te monitoren dat u voldoende gezonde voedingstoffen binnen krijgt. En bij een gezond voedingspatroon hoort af en toe ook dat glaasje wijn of stukje vlaai, iets wat het zeker makkelijker maakt de veranderingen op lange termijn vol te houden.

Waarom naar de diëtist?

Vaak wordt gedacht dat een diëtist er alleen is voor mensen met overgewicht. Dit is niet het geval: u kunt voor alle voedingsgerelateerde ziektebeelden bij ons terecht. Hieronder een greep uit de ziektebeelden die wij kunnen behandelen:

 • Maag-darmklachten: bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom, refluxklachten, chronische diarree of obstipatie.
 • Diabetes type 2: mogelijk middels een koolhydraatarm dieet, maar dit hoeft niet.
 • CVRM: bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en/of hartfalen.
 • COPD/astma: hierbij streven we naar een voldoende eiwitintake en/of een gezond gewicht.
 • Ondergewicht (oncologie): met het oog op spierbehoud, vooral ook aan te bevelen i.c.m. fysiotherapie.
 • En natuurlijk zou ook overgewicht een reden kunnen zijn om een afspraak bij ons te maken. Hierbij is Motivational Interviewing zeker van toepassing.

Specialisaties binnen onze praktijk

We kunnen alle voedingsgerelateerde ziektebeelden behandelen en hebben daarnaast nog enkele specialisaties. Zo hebben wij ons gespecialiseerd in darmklachten (FODMaP – dieet, Leaky gut - dieet, SIBO – dieet) en in het langdurig vasthouden van een bepaald voedingspatroon middels Motivational Interviewing, vooral belangrijk bij mensen met overgewicht. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in dieetadvies voor kinderen, wat nodig kan zijn bij een afbuigende groeicurve, darmproblemen of overgewicht.

Vergoeding

Dieetadvies zit voor 3 uur in het basispakket* en mogelijk nog extra uren, afhankelijk van de zorgverzekeraar. Komt u voor COPD, diabetes, hoog cholesterol en/of hoge bloeddruk bij de praktijkondersteuner? Dan heeft u mogelijk onbeperkte uren voor dieetadvisering.

Vragen?

Wilt u meer informatie of graag een afspraak maken? Dan kunt u bellen naar 06-12535827 of e-mailen naar info@dietistenpraktijklieke.nl. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op onze website: www.dietistenpraktijklieke.nl.

* dit wordt verrekend met het eigen risico. Omdat kinderen onder de 18 jaar geen eigen risico hebben, krijgen deze (min.) 3 uur helemaal vergoed. Hoe dat precies bij uw pakket zit, kun u zien op onze website onder het kopje ‘Vergoedingen en Tarieven’.

Samen staan we sterk

De maanden zijn omgevlogen, voor Niña misschien nog wel sneller dan voor ons. Maar het is zover: Niña is terug van haar wereldreis en ons team is weer compleet. Wat betekent dit voor de kinderfysiotherapie binnen onze praktijk?

Niña

Begin mei heeft (kinder)fysiotherapeute Niña haar werkzaamheden weer volledig opgepakt. Kinderen en volwassenen kunnen bij haar terecht op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.

Ed

Dat betekent niet dat we afscheid moeten nemen van (vervangend) kinderfysiotherapeut Ed. Hij zal in de avonduren gewoon actief blijven bij ons in de praktijk.

VISIO

Daarnaast is onze praktijk een samenwerking aangegaan met Koninklijke VISIO, een stichting voor mensen met een visuele beperking. Niña is hier verantwoordelijk voor de kinderfysiotherapeutische onderzoeken.  Dat betekent dat wanneer kinderen die bij VISIO aangemeld zijn, Niña hen zal onderzoeken of er motorische problemen zijn ten gevolge van de visusproblemen of dat het om een motorische beperking gaat. Dit houdt in dat Niña 2x per maand op 1 van haar werkdagen niet in de praktijk aanwezig zal zijn.

Beweeggroepen

BeweeggroepenWeer of geen weer: de vakanties komen er aan. Of u nu wilt weten wanneer uw oefengroep ‘vakantie heeft’, of juist wilt starten met een oefengroep om in zomervorm te komen, u leest er hieronder meer over.

Vakanties

De beweeggroepen zullen vanwege de vakanties enkele weken niet doorgaan. Noteer onderstaande data alvast, zodat u weet welke dagen u een ochtendje kunt uitslapen of wat vroeger op het terras kunt gaan zitten:

 • FysioFitness: er is géén FysioFitness gedurende de bouwvak (maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus)
 • Perfect Pilates: er is géén Perfect Pilates gedurende de bouwvak (maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus)
 • Zwangerschapspilates: er is géén zwangerschapspilates gedurende de bouwvak (maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus)
 • Fitkids: er is géén Fitkids gedurende de officiële zomervakantie (maandag 8 juli t/m vrijdag 16 augustus)

Vrije plekken

Wilt u na uw vakantie graag actief zijn? Heeft u nu eigenlijk juist de tijd om dat goede voornemen uit te voeren? Vrees niet, er is nog plek in onze beweeggroepen! Wij bieden de volgende groepen aan, die allen een uur duren.

Fysiofitness

Voor de fitness-liefhebbers die graag wat professionele begeleiding krijgen, is er FysioFitness. Stelt u zich hier geen onpersoonlijke fitnesssessie bij voor. We starten met een gezamenlijke warming-up. Daarna krijgt u de kans uw eigen oefeningen te doen, mét of zónder apparatuur. Weet u niet zeker wat u kunt doen, bijvoorbeeld omdat u beperkt bent door lichamelijke klachten of omdat u simpelweg nog nooit gefitnest heeft? Dan is er altijd een fysiotherapeut bij om u op gang te helpen. Na de individuele oefeningen sluiten we weer gezamenlijk af met een cooling-down. Voor deze groep hanteren we een maximum van zes personen, zodat eenieder de kans heeft om te doen wat hij/zij graag wil. De lessen zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 10:00-11:00u en op dinsdagavond van 18:30-19:30u. In alle groepen zijn momenteel nog één of twee vrije plekken. Na de zomer, vanaf donderdag 22 augustus, zal de donderdagavondgroep van 18:30- 19:30u trouwens ook weer hervat worden.

Perfect Pilates

Is fitness niks voor u, maar wilt u toch graag aan uw lichaam werken? Denk dan eens aan pilates.  Pilates bevat eenvoudige oefeningen gericht op stabiliteit en spierkracht. Het is goed te doen op iedere leeftijd, voor beginner en gevorderde, met of zonder lichamelijke klachten. Bent u bekend met lage rugklachten? Zeker dan is pilates aan te raden. De lessen zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9:00-10:00u en op maandag- en woensdagavond van 19:00-20:00u.  In alle groepen is er momenteel nog plaats voor u.

Zwangerschapspilates

Bent u zwanger? Wilt u heel graag sporten, maar heeft u last van rug en/of bekken door uw zwangerschap? Of wilt u er gewoon voor zorgen dat u goed voorbereid aan de start van de bevalling verschijnt? Dan is zwangerschapspilates misschien wat voor u. In deze zwangerschapsvariant gaat het vooral om het versterken van rug-, buik- en bekkenbodemspieren. Een goede belastbaarheid van deze spieren zorgt namelijk voor hulp tijdens de bevalling en bevordert ook het herstel erna. Daarnaast vermindert training van de bekkenbodemspieren direct na de bevalling de kans op urineverlies. Het gaat echter niet alleen om inspanning, ook ontspanningsoefeningen hebben een plaats in deze sportgroep. De les is op maandagavond van 18:00-19:00u en er zijn nog plekken vrij.

Fitkids

Ook voor de kinderen (6 tot 18 jaar) is er wat te sporten. Fitkids is een beweegprogramma dat werd opgezet door Stichting Fitkids voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Tijdens het sportuur worden er niet alleen individuele oefeningen gedaan, maar komt ook sport en spel in groepsverband aan bod. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie van de kinderen. De lessen zijn op woensdagmiddag van 16:00-17:00u en er zijn nog plekken vrij.

Vragen

Weet u niet zeker of een van bovenstaande sportgroepen bij u past, schrijf u dan eerst in voor een gratis en vrijblijvende proefles. Heeft u nog vragen? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons. We helpen u graag verder.

Multidisciplinariteit ten top

MultidisciplinariteitVragende mensen kunnen geholpen worden, maar wat als het een kind betreft dat niet weet dat het hulp nodig heeft?

Dagverblijven en scholen

Als kind leg je de basis voor de rest van je leven, daarom is het erg jammer als gemist wordt dat er extra hulp nodig is. Onze praktijk wil dit probleem graag onder de aandacht brengen en doet dit door de krachten van de kinderfysiotherapie, kinderergotherapie en kinderlogopedie te bundelen. Samen zullen de therapeuten dagverblijven en scholen bezoeken om het probleem onder de aandacht te brengen.

Wat kunt u zelf doen?

We hopen dat de dagverblijven en scholen na de info-sessies hun ogen extra goed openhouden, maar u hoeft natuurlijk niet te wachten tot een leidster of juffrouw eventuele problemen aankaart. Merkt u zelf iets aan uw kind? Lijkt hij/zij motorisch niet helemaal mee te komen? Is er een flink verschil in fysieke mogelijkheden van uw kind ten opzichte van zijn/haar vriend(innet)jes? Trek dan zeker zelf aan de bel. Dat mag bij ons op de praktijk, maar dat mag ook bij het kinderdagverblijf of op school. Doe dit ook in het geval van twijfel; baadt het niet, schaadt het niet. Een cliché, maar daarom niet minder waar.

Artrose

ArtroseArtrose, bij velen beter bekend als gewrichtsslijtage, is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij ouderen. Maar wat is het nou precies? En wat kunnen wij voor u betekenen?

Wat is het?

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit kan leiden tot botvervorming direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, welke aan de basis kunnen liggen van een beperking in de bewegingsvrijheid van het gewricht. In sommige gewrichten komt artrose vaker voor, zoals in de knieën, heupen, vingers, duim, nek, onderrug en de grote teen. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid en verminderde kracht. Slechts bij een kleine groep patiënten is een duidelijke oorzaak van de artrose aan te wijzen (bijvoorbeeld bij een ongevalsletsel met gewrichtsbeschadiging of een aangeboren afwijking). Vaak is de oorzaak echter onbekend en gaat het om een samenspel van factoren (bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/artrose/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen#node-risicofactoren-en-gevolgen-van-artrose).

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Vanwege de verminderde kracht en het hiermee gepaard gaande verlies aan stabiliteit in het gewricht richt de therapie zich allereerst op oefentherapie. Oefeningen ter verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen voor de spieren direct rondom het betrokken gewricht staan hierbij centraal. Als u echter stijfheid ervaart ten gevolge van uw artrose, is dit oefenen soms nog niet zo makkelijk. Daarom richten we ons ook op het vergroten van de beweeglijkheid van het gewricht en hiermee op uw bewegingsmogelijkheden.

Worden de behandelingen vergoedt?

Voor de patiënten met klachten ten gevolge van artrose aan heup of knie is er goed nieuws: de eerste 12 behandelingen worden betaald vanuit het basispakket, pas vanaf de 13e behandeling gaat u over op uw aanvullende verzekering (indien u deze heeft afgesloten). Voor patiënten met artrose in de overige gewrichten worden de behandelingen enkel vergoedt indien u een aanvullende (fysiotherapie)verzekering heeft afgesloten.

Bron: https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/artrose/

Wilt u meer weten?

Als u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen heeft, aarzel dan niet deze aan ons te stellen. Ook als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

046 - 45 212 10

www.fysio-gkp.nl