Nieuwsbrief juli 2018

Spieren

Nieuwe behandelmethode

Binnen ons team hebben wij gekeken hoe we bij bepaalde klachten nog meer oplossingsgericht te werk kunnen gaan. Daarom heeft onze collega Ralf in het voorjaar de cursus Orthopedische revalidatie volgende de 4 X T methode gevolgd en met succes afgerond.

Brigitte van Bakel

Podotherapie

Graag willen wij nog een collega van ons multidisciplinaire team aan u voorstellen. Waarschijnlijk heeft u haar al vaker gezien of ontmoet want sinds 10 jaar is ze werkzaam bij ons in de praktijk.

Hielspoor

AU?!?!

Hielspoor is vaak erg pijnlijk. Maar hoe kom je eraan en nog beter, hoe kom je er weer vanaf?! Zo dus!

AVG

AVG; wat merkt u hiervan?

Ook wij zijn inmiddels AVG proof; de AVG verklaring is binnen en we voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Dit betekent het voor u in de praktijk.

Vakantie

Vakantieperiode

De zomervakantie is alweer begonnen, dat betekent ook in onze praktijk vakantie voor de verschillende fysiotherapeuten.

Wist u dat

 • Eva sinds vorige week weer is  begonnen met werken in onze praktijk? Haar zwangerschapsverlof zit erop.
 • We heel blij zijn dat Eva weer terug is?
 • Haar zoontje Jason heet en een heel blij en vrolijk kereltje is?
 • Maren haar bachelor in Taal en letterkunde Nederlands heeft behaald en wij daar heel trots op zijn?
 • De praktijk op 8 mei j.l. al 40 jaar bestond?
 • Er op de dinsdag avonden nog altijd vrije plekjes zijn bij de fysiofitness?
 • U altijd vrijblijvend een proefles mag komen doen?
 • U Niña kunt volgen tijdens haar reis? Kijk dan op onze website onder het kopje team > Niña Pfennings of via deze link
 • Els een aanvullende cursus over littekenweefsel heeft gevolgd?
 • U in de volgende nieuwsbrief hier meer over kunt lezen?

Nieuwe behandelmethode

SpierenBinnen ons team hebben wij gekeken hoe we bij bepaalde klachten nog meer oplossingsgericht te werk kunnen gaan. Daarom heeft onze collega Ralf in het voorjaar de cursus Orthopedische revalidatie volgende de 4 X T methode gevolgd en met succes afgerond. 

Het is voor ons al team altijd fijn om u meer behandelmogelijkheden te kunnen bieden waardoor u sneller van uw klachten af kunt zijn. Deze methode is weer een andere benaderingswijze die een goede aanvulling is op de al aanwezige technieken die wij al toepassen. Wellicht kan Ralf hierin ook voor u iets betekenen?

Wat is de 4xT Methode?
In de praktijk zien wij wel eens dat klachten niet volledig naar wens herstellen. Ontwikkelingen binnen de fysiotherapie laten zien dat de oorzaak hiervan zou kunnen liggen in het bindweefsel.  Tussen de spier en huidlaag heeft iedereen een elastische bindweefsel (fascia) laag. Wanneer er op een bepaald punt teveel trek staat kan dit op andere plaatsen in het bewegingsapparaat klachten geven. Dus los van de behandeling aan spieren en gewrichten die we nu al toepassen, kunnen we ook deze bindweefsellaag beïnvloeden, met tot dusver mooie resultaten.

4xT staat voor  Testen, Triggeren, Tapen en Trainen.

De 4xT-methode werkt volgens een vast test- en behandelpatroon: testen, triggeren, tapen en trainen. Deze methode is toepasbaar bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten van de rug, nek, elleboog, schouder, pols, heup, knie en enkel

Testen: Tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.

Triggeren:  Middels fysiotherapeutische/manueel therapeutische mobilisatietechnieken wordt de beweging in het gewricht ingestuurd en vrijgezet, met fascia technieken wordt de fascia in de positieve richting getriggerd.

Tapen: na het testen en triggeren wordt de fascia in de goede richting ingestuurd middels tape.

Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.

Het resultaat is dat vele patiënten met orthopedische klachten na een aantal behandelingen pijnvermindering ervaren. Helemaal klachtenvrij zijn vele patiënten na een aansluitende trainingsperiode.

Podotherapie

Brigitte van BakelGraag willen wij nog een collega van ons multidisciplinaire team aan u voorstellen. Waarschijnlijk heeft u haar al vaker gezien of ontmoet want sinds 10 jaar is ze werkzaam bij ons in de praktijk. 

Hieronder zal zij zich voorstellen en vertellen waarvoor u bij haar terecht kunt.

Ik ben Brigitte van Bakel. Al een aantal jaren ben ik met mijn praktijk voor podotherapie, gevestigd bij Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings in de praktijk.  Sinds het behalen van mijn diploma in 2007 ben ik werkzaam in het veld.

Ik help u bij stand afwijkingen aan voeten/benen en bij klachten die voortkomen uit afwijkende stand van de voeten en benen. Indien u diabetes mellitus heeft dan kan ik met een verwijzing van huisarts/specialist ook kijken of u recht heeft op vergoeding voor voetzorg.

Van Bakel Podotherapie heeft het Praktijkkeurmerk. Om het Praktijkkeurmerk te krijgen en behouden, dient een praktijk, herhaaldelijk, binnen 5 jaar, geauditeerd te worden. Zelf ben ik ook auditor bij de NVvP, hierdoor ben ik op de hoogte van alle normen en richtlijnen en zal ik er alles aan doen om deze te waarborgen.

Tevens ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en sta ik Kwaliteits” geregistreerd in het Kwaliteitsregister voor paramedici.

Verder neem ik deel aan een intercollegiaal overleg groep Zuid-Limburg, met 6 tot 12 podotherapeuten komen wij 5 tot 6 keer per jaar samen om door middel van intervisie en (anonieme)casuïstiek ervaringen en kennis met elkaar te delen zodat wij u de best mogelijke zorg kunnen bieden.

Vanaf mei 2011 ben ik bezig met de opleiding tot sportpodotherapeut .Sinds oktober 2011 ben ik tevens visiteur voor de NVvP (het bezoeken en beoordelen van de praktijkvoering van podotherapeutische praktijk). Kortom, ik zit volop in het vak en ben op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Wilt u meer informatie of wenst u een afspraak te maken? Neem dan contact op via 046 – 458 8228 of via de website vanbakelpodotherapie.nl of loop binnen bij Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings.

 

AU?!?!

HielspoorHielspoor is vaak erg pijnlijk. Maar hoe kom je eraan en nog beter, hoe kom je er weer vanaf?! Zo dus!

Mensen die wel eens last hebben gehad van hielspoor weten hoe pijnlijk dit vaak is. In de meeste gevallen komt hielspoor voor bij ouderen boven de 40 jaar maar het kan ook bij jongeren voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen die veel aan sport doen. De pijn die je ervaart is vaak een schelle en felle pijn die je onder je hiel voelt wanneer je staat of loopt. In de meeste gevallen is hielspoor ongevaarlijk maar wat is het precies, en nog beter, hoe kom je er weer vanaf!.

Voetzoolpees
Aan de onderzijde van de voet, tussen de voorvoet en de hiel, bevindt zich de voetzoolpees. Indien deze voetzoolpees door overbelasting begint te irriteren, wordt dit als hielspoorklacht omschreven. Wanneer je bijvoorbeeld veel hardloopt of kampt met overgewicht, kan er teveel spanning op de pees ontstaan. Hierdoor kan het gaan irriteren of ontsteken. Bij een slecht genezingsproces bestaat de kans dat de pees voor een gedeelte gaat verkalken. Het verkalken noemt men hielspoor.

Wel of geen hielspoor?
Ongeveer één op de tien personen heeft wel eens last van deze aandoening. De klachten uiten zich met name door pijn onder de hiel tijdens het lopen of bij langdurig stilstaan. In de meeste gevallen ontwikkelt de ontsteking van de voetzoolpees zich langzaam, waardoor de pijn geleidelijk toeneemt. In een enkel geval ontstaan de hielspoorklachten acuut. Zodra je weer gaat zitten of de voet ontziet, dan voel je de pijn weer langzaam wegtrekken.

Wat kan je doen tegen hielspoor?

Dit kunt u zelf doen bij hielspoor:

 • rol drie keer per dag met de hele voetzool over een bevroren waterflesje;
 • geef de voet rust. Verminder de activiteiten die de klachten verergeren;
 • zorg voor goede ondersteuning zodat er minder spanning op de peesplaat komt te staan. Schaf bijvoorbeeld op maat gemaakt steunzolen aan;
 • probeer bij overgewicht af te vallen. Dit helpt om de overbelasting te voorkomen;
 • doe oefeningen die de spieren sterker maken. Een spierversterkende oefening die goed helpt tegen hielspoor is deze:
  • kniel op één been waarbij de tenen op de grond blijven;
  • pak de tenen van één voet en trek ze met de hand zoveel mogelijk naar u toe

Wanneer medische hulp inschakelen? 
Hielspoor is zeer vervelend, maar kan meestal geen kwaad. De ergste pijn gaat meestal binnen 1 tot 4 maanden vanzelf over. Bij twee van de tien mensen gaat de hielspoor niet binnen een jaar over. Neem contact op met de huisarts als de pijn te lang aanhoudt. Ook onze podotherapeut of fysiotherapeut kan u helpen bij hielspoor.

 

AVG; wat merkt u hiervan?

AVGOok wij zijn inmiddels AVG proof; de AVG verklaring is binnen en we voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Dit betekent het voor u in de praktijk.

Wij u zullen vragen bij uw eerste afspraak een document te tekenen waarin u toestemming geeft voor het gebruiken en bewaren van uw persoonsgegevens. Ook kunt u hier toestemming geven voor het wel/ niet willen ontvangen van onze nieuwsbrief. Mocht u de nieuwsbrief wel hebben ontvangen maar dit niet op prijs stellen kunt u zich onderaan deze nieuwsbrief afmelden of dit in de praktijk aan ons doorgeven.

Ook kunt u op de toestemmingsverklaring die u tekent aangeven of u wilt deelnemen aan kwaliteitsonderzoek. We begrijpen dat u wellicht al meerdere van zulke verzoeken krijgt, echter is het voor onze praktijk en onze therapeuten zeer belangrijk feedback te ontvangen. Niet alleen omdat wij heel graag willen weten hoe we de kwaliteit die we leveren kunnen verbeteren ,maar ook omdat de contracten met de zorgverzekeraars hierop gebaseerd worden en wij bij te weinig respons uw declaraties niet meer rechtstreeks kunnen indienen. Hopelijk wilt u voor ons de moeite nemen deel te nemen aan dit onderzoek.

Op onze website kunt u ten alle tijden onze privacy policy inzien via deze link

Vakantieperiode

VakantieDe zomervakantie is alweer begonnen, dat betekent ook in onze praktijk vakantie voor de verschillende fysiotherapeuten. 

Ook in deze periode zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk geholpen wordt, zoals u van ons gewend bent.

 

Onze openingstijden zijn:

Maandag 08.00 t/m 20.00

Dinsdag 08.00 t/m 20.00

Woensdag 08.00 t/m 20.00

Donderdag 08.00  t/m 21.00

Vrijdag 08.00 t/m 17.00

De Fitkids lessen zullen in de gehele zomervakantie periode komen te vervallen.

De pilates lessen zullen in de bouwvak periode,  week 30 t/m week 32 (23 juli t/m 10 augustus), niet doorgaan.

Zoals u wellicht al weet zal Niña vanaf 9 augustus afwezig zijn gedurende een periode van 10 maanden. Zij vertrekt dan op wereldreis. Haar uren worden overgenomen door collega fysiotherapeute Eva Bonekamp, al jaren werkzaam in onze praktijk.

De uren kinderfysiotherapie worden overgenomen door Ed Zieminski, al vele jaren ervaring in het werkveld binnen de kinderfysiotherapie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Eva en Ed u met dezelfde inzet en toewijding zullen behandelen. Mocht u moeite of problemen ervaren met deze verandering dan kunt u met al uw vragen of opmerkingen terecht bij Els Kienhuis.

Fysiotherapie Gottgens Kienhuis Pfennings
Fysiotherapie GKP - Behandelkamer

Wilt u meer weten?

Als u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen heeft, aarzel dan niet deze aan ons te stellen. Ook als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

046 - 45 212 10

www.fysio-gkp.nl