Nieuwsbrief december 2019

Zorgverzekering-kiezen-2020

Welke zorgverzekering kies ik in 2020?

Het is december. Niet alleen de gezelligste maand van het jaar, maar voor de meesten onder ons waarschijnlijk ook de drukste. En wij van fysiotherapie GKP zetten met de beste bedoelingen nog een extra aanvinkhokje op uw overvolle to-dolijstje: de zorgverzekering. Had u afgelopen jaar genoeg fysiotherapie in uw pakket? Wilt u overstappen, maar weet u niet naar welke verzekering?

Behandeling fysiotherapeut

De fysiotherapeut doet veel, maar ook nog zoveel meer…

Rugpijn? Tenniselleboog? Blessure? Op naar de fysiotherapeut! Maar er zijn ook klachten waarbij u het wellicht minder vanzelfsprekend vindt dat u ermee bij ons terecht kunt. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen, duizeligheid of hoofdpijn.

Ed Zieminski

Kinderfysiotherapeut Ed Zieminski

Grote kans dat u hem al ontmoet of gezien hebt, of dat uw kinderen al door hem behandeld zijn: onze kinderfysiotherapeut Ed. Voor degenen die hem nog niet kennen, stelt hij zich hieronder graag even aan u voor.

Zijn we te moe om gezonder te leven

Zijn we te moe om gezonder te leven?

Vrijwel alle Nederlanders (92%) vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft (45%) doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning maar ook beweging, niet te behalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis

Wist u dat

 • Wij op dinsdag 24 december en dinsdag 31 december gewoon geopend zijn? Wel hebben we aangepaste openingstijden, namelijk van 8.00 uur tot 14.00 uur.
 • De praktijk op woensdag 25 en donderdag 26 december 2019 en woensdag 1 januari 2020 gesloten is?
 • Dat er nog plek is in de PerfectPilates-groepen van maandagochtend om 9.00 uur, maandagavond om 19.00 uur en woensdagochtend om 9.00 uur?
 • Niña in blijde verwachting is van haar derde kindje? Zij zal naar verwachting eind maart met verlof gaan.
 • Stagiaire Danique tot de tweede week van februari 2020 stageloopt bij de fysiotherapie?
 • Maren haar examen voor het Mulligan Concept met goed gevolg heeft afgelegd en zich nu Certified Mulligan Practitioner mag noemen?
 • Els in januari start met de opleiding tot dryneedler?
 • Ralf weer helemaal up-to-date is wat betreft de beste behandeling bij impingementklachten?
 • Diëtiste Lieke sinds enkele weken altijd een recept voor een heerlijke, verse én gezonde maaltijd op de balie voor u klaarlegt?
 • We u alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2020 wensen?

Welke zorgverzekering kies ik in 2020?

Het is december. Niet alleen de gezelligste maand van het jaar, maar voor de meesten onder ons waarschijnlijk ook de drukste. En wij van fysiotherapie GKP zetten met de beste bedoelingen nog een extra aanvinkhokje op uw overvolle to-dolijstje: de zorgverzekering. Had u afgelopen jaar genoeg fysiotherapie in uw pakket? Wilt u overstappen, maar weet u niet naar welke verzekering?

Polissen

Net als de voorgaande jaren heeft de beroepsvereniging van de fysiotherapeuten, het KNGF, het onderzoek al voor u gedaan. Zij zochten en vonden de 10 beste aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie. U ziet ze in de afbeelding hieronder.

Let op!

De lijst van het KNGF is gebaseerd op polissen die vrij zijn van medische selectie en waarbij u zelf kunt kiezen naar welke therapeut u gaat. Als een medische selectie u niet afschrikt en het u niet uitmaakt naar welke therapeut u gaat, kan het dus best zijn dat u met een andere aanvullende verzekering beter of goedkoper uit bent. Daarnaast is het altijd belangrijk om te beseffen dat het u bij een aanvullende verzekering wellicht niet alleen om de fysiotherapie gaat. U maakt bijvoorbeeld ook gebruik van vergoedingen voor alternatieve zorg of brillen. Zorg dat u ook deze zaken nakijkt in de nieuwe polis. Wat gunstig is voor uw fysiotherapievergoeding, hoeft niet per definitie gunstig te zijn voor de andere vergoedingen die u nodig hebt.

Wanneer?

Hebt u besloten om over te stappen? In dat geval moet uw oude verzekering per 1 januari 2020 opgezegd zijn. U hebt dan nog tot 1 februari 2020 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het lijkt fijn, die extra tijd, maar misschien is het toch verstandiger om uw overstap aan te vragen voor het einde van het jaar. U riskeert namelijk een boete als u vergeet om voor februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Meer informatie

Wil u de informatie graag nog eens nakijken? Of bent u benieuwd hoe het KNGF de zorgpolissen vergeleken heeft? Kijk dan op https://www.defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/de-beste-zorgpolissen-in-2020/.

Zorgverzekering-kiezen-2020

De fysiotherapeut doet veel, maar ook nog zoveel meer…

Behandeling fysiotherapeutRugpijn? Tenniselleboog? Blessure? Op naar de fysiotherapeut! Maar er zijn ook klachten waarbij u het wellicht minder vanzelfsprekend vindt dat u ermee bij ons terecht kunt. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen, duizeligheid of hoofdpijn.

Ademhalingsproblemen

Niet alle ademhalingsproblemen zijn hetzelfde. Hieronder leest u met welke problemen u bij ons terecht kunt en wat u kunt verwachten van de behandeling.

 • Als u last hebt van hyperventilatie, kunt u daar aardig wat beperkingen van ondervinden. De therapie is erop gericht u beter en effectiever te leren ademhalen, zodat u weer onbezorgd uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.
 • Een stekende of zeurende pijn op de borst of de rug bij (diep) ademhalen kan veroorzaakt worden door ribben die minder mobiel zijn dan ze zouden moeten zijn. Tijdens de behandeling richten we ons op het mobiliseren van de aangedane ribben, dat betekent dat we met manuele technieken ervoor zorgen dat uw ribben weer gaan bewegen zoals het hoort.
 • Als u last hebt van kortademigheid bij inspanning als gevolg van een slechte conditie, richten we ons tijdens de therapie op het opbouwen van de verloren conditie. Ook is het in dat geval een goed idee om deel te nemen aan een van onze FysioFitness-groepen.
 • Als u uw ribben hebt gekneusd, hebt u vaak ook last van pijn bij ademhalen. Het gevaar hiervan is dat u vanwege deze pijn minder diep gaat ademen, wat in een uiterst geval kan leiden tot een longontsteking. Niet waar u op zit te wachten dus. Gelukkig kunnen we u ook hierbij helpen. Als we uw ribben op een specifieke manier ondersteunend tapen, voelt u direct een pijnverlichting en kunt u dus beter en dieper ademhalen. Mooi extraatje: de hersteltijd kan door deze ondersteunende tape de helft korter worden.

Duizeligheid

Duizeligheid kent vele vormen en oorzaken. Hieronder leest u wanneer u ermee bij ons terecht kunt.

 • Als uw duizeligheid veroorzaakt wordt door een verminderde beweeglijkheid hoog in uw nek (cervicogene duizeligheid), kunnen we door uw nek te behandelen uw duizeligheid verminderen of oplossen.
 • Als uw duizeligheid veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van actieve triggerpunten in de spieren van uw nek, hals en/of gezicht, kan een behandeling met dryneedling zeer effectief zijn. Hebt u het niet zo op naaldjes? Gelukkig zijn er ook nog altijd andere wegen die naar Rome leiden.
 • Als u last hebt van positieduizeligheid (BPPD- Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid), een draaiduizeligheid afkomstig van uw evenwichtsorgaan, kunnen specifieke houdingsoefeningen u klachtenvrij maken. Wij leren u deze oefeningen aan op de praktijk; u gaat er thuis actief mee aan de slag. Binnen enkele dagen is het resultaat vaak al duidelijk merkbaar.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn hoort in deze lijst thuis. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Zo hebben we allemaal wel eens gehoord van migraine of spanningshoofdpijn, maar ook cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de bovenste nekwervels) of clusterhoofdpijn (oorzaak onbekend) komen voor. Helaas kunnen we niet al deze soorten hoofdpijn oplossen met therapie, toch kunnen we uw pijn in vrijwel ieder geval helpen verminderen. Het is namelijk bewezen dat patiënten met hoofdpijn meestal niet last hebben van één, maar van twee soorten hoofdpijn tegelijkertijd. De kans dat we u bij een van deze twee hoofdpijnen kunnen helpen, is groot. In het beste geval helpen we u volledig van uw hoofdpijn af, in het slechtste geval is uw hoofdpijn na een aantal behandelingen in ieder geval al minder frequent en minder intensief, iets wat voor echte hoofdpijnpatiënten doorgaans al heel wat waard is.

Andere klachten

Hebt u andere klachten en vraagt u zich af of u ermee naar de fysiotherapeut of naar de huisarts moet gaan? Stel uzelf dan de volgende vraag: is mijn klacht/pijn houdings- en/of bewegingsafhankelijk? Als u deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden, bent u doorgaans bij ons op de juiste plek. Bel ons voor een afspraak; u hoeft niet eerst naar de huisarts te gaan. Tijdens de eerste afspraak voeren wij een screening uit. Als wij op basis hiervan verwachten dat u toch beter op uw plek bent bij de huisarts, geven wij dat aan tijdens het eerste consult.

Kinderfysiotherapeut Ed Zieminski

Ed ZieminskiGrote kans dat u hem al ontmoet of gezien hebt, of dat uw kinderen al door hem behandeld zijn: onze kinderfysiotherapeut Ed. Voor degenen die hem nog niet kennen, stelt hij zich hieronder graag even aan u voor.

20 jaar ervaring

“Hallo, mijn naam is Ed Zieminski en ik ben een kinderfysiotherapeut met 20 jaar ervaring. Ik ben zowel eerste1- als tweedelijnsfysiotherapeut2, iets wat ik als een prettige afwisseling ervaar. Ik werk reeds jaren in de regio Echt-Roermond, maar vorig jaar heb ik mijn werkgebied uitgebreid naar mijn woonplaats Sittard door mij aan te sluiten bij Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings. Vrijwel dagelijks ben ik hier wel enkele uren te vinden en ik behandel dan met name kinderen.”

Uitgebreide expertise

“Mijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van kinderen die in hun ontwikkeling bedreigd zijn en kinderen met aanwezige ontwikkelingsachterstanden op diverse ontwikkelingsdomeinen. Daarnaast behandel ik kinderen en volwassenen met complex neurologische aandoeningen. Niet alleen heb ik de nodige ervaring om deze patiëntengroep te kunnen behandelen, ook heb ik uiteraard de nodige bijscholing gevolgd. Zo heb ik onlangs nog een cursus gevolgd om meer inzicht en vaardigheden te vergaren omtrent het duiden van onbegrepen gedrag bij kinderen en het helpen van deze kinderen. Ik merk namelijk dat steeds meer kinderen te maken krijgen met leerproblemen en gedragsregulatie, zaken waardoor zij zich niet optimaal kunnen ontwikkelen.”

Maak een afspraak

Hebt u het idee dat er sprake is van een ontwikkelingsachterstand bij uw kind? Vertoont uw kind gedrag dat u niet kunt plaatsen? Misschien kan Ed u en uw kind dan wel helpen. Stuur een bericht of bel de praktijk voor een afspraak.

1 Eerstelijnszorg is zorg waar iedereen terecht kan zonder verwijzing, zoals dat bijvoorbeeld bij ons in de praktijk het geval is.
2 Voor tweedelijnszorg is er altijd een verwijzing nodig, zoals dat bijvoorbeeld in het ziekenhuis het geval is.

Zijn we te moe om gezonder te leven?

Vrijwel alle Nederlanders (92%) vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft (45%) doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning maar ook beweging, niet te behalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis.

Gezond leven vergt inspanning, maar levert energie op

We zijn het er vrijwel unaniem over eens dat regelmatig bewegen (80%), gezonde voeding (91%), genoeg ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Toch is het niet altijd makkelijk om onze gezonde ambities vol te houden. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. Kijken we naar sport en beweging, dan is dat ruim vier tiende (44%).

Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, legt uit: “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen

Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer op onszelf. Zo geeft bijna 1 op de 4 zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden, bijna de helft van de vrouwen (45%) heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust dan heeft 28 procent van de vrouwen hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen. Vrouwen ondervinden dus over het algemeen meer barrières, zoals vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden, om te werken aan een gezonde levensstijl dan mannen.

Zijn we te moe om gezonder te leven

Kleine veranderingen, gezond effect

Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die een gezondere levensstijl bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.

Jan-Willem Evers, Commercieel Directeur bij Zilveren Kruis legt uit: “De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen een gezonder leven makkelijker volhoudt. Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app Actify, die gebruikers helpt om met kleine stapjes hun gezondheidsdoelen te behalen. Zonder dat je op dieet hoeft of naar de sportschool moet! De mini-cursussen zijn zo opgebouwd dat gezond leven, zoals meer water drinken, meer bewegen, ontspannen en goed slapen juist een gewoonte wordt. Voor je het weet hoef je er niet meer bij na te denken. Actify heeft met de mini cursussen de afgelopen maanden al  duizenden klanten geholpen. Bij 81 procent van de bestaande gebruikers van de app weten we dat de focus op kleine stapjes een positieve bijdrage levert aan hun algemene gezondheidsgevoel.”

Zijn we te moe om gezonder te leven

Bron: https://fysioforum.nl/zijn-we-te-moe-om-gezonder-te-leven/

Wilt u meer weten?

Als u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen heeft, aarzel dan niet deze aan ons te stellen. Ook als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

046 - 45 212 10

www.fysio-gkp.nl