Nieuwsbrief december 2018

Mondhygiëne

Per januari 2019 zal ons multidisciplinair team worden uitgebreid met een nieuwe discipline: Mondhygiëniste Maud Houben-Lamboo opent hier in januari 2019 de deuren van Mondzorg Maud.

Hieronder legt ze graag wat meer uit over haar vak en het belang hiervan.

Nog meer ruimte om u te kunnen helpen!

U hebt het misschien al gezien: we zijn bezig met een verbouwing. Weldra zal onze praktijk een stukje groter zijn. Wat gaat er veranderen en wat betekent dit voor u?

Littekens: er is meer aan te doen dan u denkt

Littekens kunnen vervelend zijn. Misschien ervaart u pijn of een bewegingsbeperking of geven ze u cosmetische of psychosociale problemen. Gelukkig is er iets aan te doen middels littekentherapie. Met trots kunnen wij melden dat wij dit ook aanbieden in onze praktijk. Echter, wat houdt het precies in?

Logo Fysio GKP

Help! Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

De fysiotherapievergoeding is voor velen een belangrijk punt bij het kiezen van een zorgverzekering. Nu de nieuwe polissen langzaam binnenkomen, krijgen we dan ook regelmatig de vraag wat hierin de beste keus is. Gelukkig voor u stelt de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, het KNGF, ieder jaar een lijst op met de antwoorden die u zoekt.

Mulligan

Pijn is níet fijn!

“Als het geen pijn doet, helpt het ook niet!” Deze uitspraak horen wij vaak in de praktijk, maar gelukkig is dat niet altijd waar. Middels het Mulligan Concept kunt u pijnvrij van uw bewegingsklachten afkomen. Hoe kan dat?

Wist u dat

  • Wij op maandag 24 december en maandag 31 december gewoon geopend zijn? Wel hebben we aangepaste openingstijden, namelijk van 8.00 uur tot 13.00.
  • De praktijk op 25 en 26 december 2018 en 1 januari 2019 gesloten is?
  • Niña ondertussen alweer ruim 3 maanden op wereldreis is? Wilt u haar avonturen graag volgen, maar hebt u gemist hoe u dat kan doen? Kijk dan op onze website.
  • Onze stagiair Raymond zijn stage er alweer op heeft zitten?
  • Bijna al onze collega’s jarig zijn in november, december en januari; Eva, Josien, Marianka, Kelly, Nadieh, Els, Lotte en Niña?
  • We geen ideeënbus hebben, maar het graag van u horen als u ideeën of tips voor onze praktijk heeft?
  • We u alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019 wensen?

Mondhygiëne

Per januari 2019 zal ons multidisciplinair team worden uitgebreid met een nieuwe discipline: Mondhygiëniste Maud Houben-Lamboo opent hier in januari 2019 de deuren van Mondzorg Maud.

Hieronder legt ze graag wat meer uit over haar vak en het belang hiervan.

Ik ben Maud Houben-Lamboo, getrouwd, moeder van 2 jonge kinderen en een echt ‘Zittesj maedje’. Ik ben al bijna 10 jaar werkzaam in verschillende disciplines in de mondzorg en ik ga in januari 2019 mijn eigen praktijk ‘Mondzorg Maud’ openen in het gebouw van Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings.

‘Be Proud of your mouth’

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Een gezonde mond is immers de basis voor een gezond lichaam!

Heeft u wel eens last van rood, gezwollen tandvlees, een slechte adem, aanslag op uw tanden, gevoelige tanden of draagt u een beugel? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist, ik ben dé professional om deze problemen samen met u aan te pakken.

Ook diabetespatiënten, zwangere vrouwen en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Het is bewezen dat tandvleesproblemen bij deze personen vaker voorkomen.

Doel van de behandelingen

Mijn doel is om uw tanden, kiezen en tandvlees zo gezond mogelijk te houden. Dit doe ik door het reinigen van uw gebit en door u te adviseren over de juiste voeding en verzorging.

Tijdens de eerste afspraak (intake) bespreek ik, samen met u, uitgebreid uw zorgwens en controleer ik de conditie van het tandvlees en kaakbot. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld en een begroting meegegeven zodat u bij uw verzekering na kunt gaan wat de vergoeding van de behandeling(en) zal zijn. Ik vind het heel belangrijk om u in mijn werk voldoende persoonlijke aandacht te geven, zodat u zich op uw gemakt voelt. Uiteraard ga ik professioneel en vakkundig te werk.

Afspraak maken

U kunt bij een mondhygiënist terecht zonder verwijzing van de tandarts! Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten in vele gevallen vergoed*. Behandelingen voor jongeren tot 18 jaar worden sowieso 100% vergoed!

*Afhankelijk van de zorgverzekeraar

 

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Graag! U kunt me bereiken op het telefoonnummer 06-5555 1800, of neem alvast een kijkje op mijn website: www.mondzorgmaud.nl

Nog meer ruimte om u te kunnen helpen!

U hebt het misschien al gezien: we zijn bezig met een verbouwing. Weldra zal onze praktijk een stukje groter zijn. Wat gaat er veranderen en wat betekent dit voor u?

Uitbreiding team

We hebben de laatste jaren al heel wat uitbreiding gezien in het team: naast fysiotherapie en podotherapie bieden we ondertussen ook ergotherapie, logopedie en psychologie aan. De praktijk behield telkens zijn oude formaat, maar nu we ook nog Mondhygiëne aan het aanbod toevoegen, begint de praktijk wat uit zijn voegen te barsten. Daarom is er besloten tot een uitbreiding van de ruimte. Gelukkig hebben we hiervoor een mogelijkheid gevonden in het gebouw aan de Rijksweg dat aan onze praktijk grenst. Wat verandert er?

Uitbreiding praktijk

Het is al te zien dat onze oude kinderfysiotherapieruimte (direct achter de toiletten) gesplitst is geworden: de rechterzijde wordt gereedgemaakt voor ingebruikname door de mondhygiëniste, de linkerzijde dient als gang om bij de nieuwe kinderfysiotherapieruimte uit te komen. Ook zullen hier voortaan de groepslessen plaatsvinden. In de toekomst zal deze ruimte nog verder verbouwd worden, maar aangezien onze kinderfysiotherapeute Niña nog enkele maanden in het buitenland zal verblijven, gebeurt dit pas als zij terug is.

Praktisch

De nieuwe kinderfysiotherapieruimte is al klaar en in gebruik. Tot 16 december is de verbouwing van de oude ruimte wel nog in volle gang. De ingang van de praktijk blijft precies daar waar u gewend bent hem te vinden; ook tijdens de verbouwing proberen we dit te handhaven. Het is mogelijk dat u een enkele keer de deur aan de voorzijde (aan de Rijksweg Noord) zult moeten gebruiken. Op momenten dat dit nodig is, zal dit uiteraard duidelijk aan u gecommuniceerd worden.

Overlast

Overlast is helaas niet volledig te voorkomen, zeker wat betreft geluid en de route naar de nieuwe ruimte, maar er wordt zeker geprobeerd om het tot een absoluut minimum te beperken. We hopen hiervoor op uw begrip.

Vragen of onduidelijkheden

Resten u na het lezen van dit stukje toch nog enkele vragen of onduidelijkheden, dan horen we dat natuurlijk graag.

Littekens: er is meer aan te doen dan u denkt

Littekens kunnen vervelend zijn. Misschien ervaart u pijn of een bewegingsbeperking of geven ze u cosmetische of psychosociale problemen. Gelukkig is er iets aan te doen middels littekentherapie. Met trots kunnen wij melden dat wij dit ook aanbieden in onze praktijk. Maar wat kunt u hiervan verwachten?

Wat is een litteken?

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans wordt op het ontstaan van een storend litteken.

Het probleem van littekenweefsel

Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar kan ook het herstel stagneren. Bekend zijn arm- en schouderklachten en oedeem na borstoperaties; tevens komen rugklachten na buikoperaties regelmatig voor.

Wat is littekentherapie?

Littekentherapie is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van rek- en strektechnieken en tapen leidt in veel gevallen tot verbluffende resultaten. Er wordt direct zichtbaar en voelbaar resultaat ervaren, zowel bij verse als oude littekens.

Afspraak

Ervaart u esthetische of fysieke klachten (pijn, bewegingsbeperking, trek) ten gevolge van een oud of nieuw litteken en wilt u hier graag verbetering in zien, maak dan een afspraak bij onze collega Els.

Bronnen: https://www.fysiophysics.nl/opleidingen/littekentherapie/
https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/littekens/

Help! Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

De fysiotherapievergoeding is voor velen een belangrijk punt bij het kiezen van een zorgverzekering. Nu de nieuwe polissen langzaam binnenkomen, krijgen we dan ook regelmatig de vraag wat hierin de beste keus is. Gelukkig voor u stelt de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, het KNGF, ieder jaar een lijst op met de antwoorden die u zoekt.

Polissen

Het KNGF heeft gekeken naar specifieke polissen die leveren wat ze beloven. Dat betekent dat de betreffende verzekeraar voor deze polissen geen medische selectie hanteert (u wordt dus toegelaten zonder dat naar uw gezondheid wordt gekeken), dat u zelf mag bepalen naar welke zorgverlener u gaat (keuzevrijheid) en dat deze verzekeraar geen behandelindex hanteert. De behandelindex is een instrument van de zorgverzekeraar die maakt dat een fysiotherapeut niet meer behandelingen dan een bepaald gemiddeld aantal voor een klacht mag geven. Dat betekent dat uw fysiotherapeut soms de behandeling moet staken, terwijl u voor meer behandelingen verzekerd bent.

Onderstaande polissen voor dekking van de kosten van fysiotherapeutische behandelingen, geven wat zij beloven. Geen medische selectie, geen behandelindex, vrije keuze en geen verplicht klanttevredenheidsonderzoek door de fysiotherapeut (let op: bij de selecties is uitgegaan van “man, 45 jaar, single”).

U ziet naturapolissen en restitutiepolissen. Het KNGF selecteerde de polissen die dekking geven voor 9, 12, 18, 27 en 36 behandelingen fysiotherapie.

Pas op voor de behandelindex!

Veel zorgverzekeraars hanteren een ‘behandelindex’ of een behandelgemiddelde. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde van de betreffende zorgverzekeraar. Door deze behandelindex worden fysiotherapeuten erop afgerekend als ze boven ‘het landelijk gemiddeld aantal behandelingen’ uitkomen dat zorgverzekeraars voor een bepaalde klacht hanteren. Fysiotherapeuten die meer behandelen kúnnen hierop afgerekend worden en dat kan voor een praktijk verstrekkende gevolgen hebben, tot het uitsluiten van een contract aan toe.

Tegen deze behandelindex wordt momenteel sterk geageerd door fysiotherapeuten. Hopelijk heeft dit spoedig effect en kan het KNGF volgend jaar meer zorgpolissen aanbevelen die geen behandelindex hanteren.
Bij de analyse van de aanvullende verzekeringen voor 2019 heeft het KNGF alle zorgverzekeraars die de behandelindex of -gemiddelde hanteren uitgesloten. Bij de zorgpolissen die het KNGF u aanbeveelt voor 2019 is dus géén sprake van het toepassen van de behandelindex.

Meer informatie

Bovenstaande informatie inclusief het overzicht, maar ook extra informatie over zorgverzekeringen, is te vinden op de website van het KNGF: www.defysiotherapeut.com.

(bron: https://www.defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/zorgpolis-2019/)

Pijn is níet fijn!

“Als het geen pijn doet, helpt het ook niet!” Deze uitspraak horen wij vaak in de praktijk, maar gelukkig is dat niet altijd waar. Middels het Mulligan Concept kunt u pijnvrij van uw bewegingsklachten afkomen. Hoe kan dat?

 Wat is het?

Het Mulligan Concept is een methode om pijnvrij te kunnen mobiliseren. Mobiliseren betekent in deze context dat de mobiliteit van een gewricht verbeterd wordt door een toepassing van een therapeut. De methode gaat hypothetisch uit van een zogenaamd sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Op welk soort klachten kan het worden toegepast?

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat; denk hierbij aan klachten in de knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols en hand. Misschien heeft u zich verstapt of heeft u een verkeerde beweging gemaakt, maar is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien en ervaart u toch pijn (in beweging). Of de klacht nu pas een paar dagen of al jaren speelt, indien het probleem in de sporing van een gewricht ligt, is er vaak met de methode Mulligan Concept veel -en over het algemeen snel- resultaat te behalen. De Mulligan fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.

Valt Mulligan concept onder Fysiotherapie?
De methode valt gewoon onder reguliere fysiotherapie en/of manuele therapie. U bent dus verzekerd wanneer fysiotherapie en/of manuele therapie in uw verzekeringspakket is opgenomen.

Afspraak

Ervaart u sinds kort of zelfs sinds maanden of jaren pijn bij bewegingen en zou u deze behandelbenadering graag eens willen proberen, maak dan een afspraak bij onze collega Maren. Er is slechts één behandeling nodig om te kunnen beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.

Bron: http://www.mulliganconcept.nl/59/informatie-voor-patienten

Wilt u meer weten?

Als u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen heeft, aarzel dan niet deze aan ons te stellen. Ook als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

046 - 45 212 10

www.fysio-gkp.nl